La Spezia - Herbes i espècies
10
Apr

La Spezia - Herbes i espècies

La Spezia vol dir ‘espècie’ en italià. No és difícil d’imaginar que la ciutat deu el seu nom a la quantitat d’espècies que arribaven al seu port des de l’Edat Mitjana. Té una de les badies més boniques d’Itàlia, on hi ha l’únic arxipèlag de Ligúria. Si recorreu la seva costa d’aigua transparent hi descobrireu petits pobles amb façanes de colors, penya-segats, valls i muntanyes que creen unes vistes tan maques que, de vegades, si pares a mirar-los, semblen de mentida.

És el cas de Cinque Terre, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO. Es pot gaudir de la bellesa del paisatge en un passeig molt agradable per la costa, que no dura més d’un dia. Els cinc pobles que formen aquest racó són: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore.  El golf de La Spezia també es coneix com el Golfo dei Poeti, nom que rep perquè durant segles aquest lloc ha servit de racó d’inspiració d’escriptors i poetes</strong>.<img title="More..." src="http://ltfranchise.devlab99.com/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif" alt="" />

La província de La Spezia ha estat testimoni de nombroses civilitzacions, des de la prehitòria fins als nostres dies. El principal motiu de tant interès per controlar aquestes terres ha estat, un cop més, el port de la ciutat, ubicat estratègicament per defensar terres italianes. Al seu dia Napoleó va dir que era el millor port del món i actualment La Spezia és la base naval més important d’Itàlia, juntament amb el port de Gènova. A hores d’ara ja som conscients de la importància dels ports a la regió de Ligur; val la pena recordar que per la geografia de la regió la via d’accés més fàcil i utilitzada per comerciants i viatgers era el mar i, per la seva localització, els ports de Ligúria han controlat històricament el comerç marítim del Mediterrani. Per això el seu port és la raó per la qual La Spezia té una dieta tan rica i variada amb influències estrangeres, per l’arribada de productes d’altres terres i cultures.

Els ligurs són gent humil i treballadora, grans comerciants però austers de costums, que s’han guanyat fama de frugals i una mica gasius entre els seus compatriotes. Tot i que el comerç d’espècies va donar nom a la ciutat, no van consentir mai incloure-les als plats, i són les aromes de les herbes fresques, juntament amb els productes de la terra els que predominen en aquesta cuina. Un dels plats estrella de La Spezia és la mesciùa, que en dialecte ligur significa barreja; es prepara amb cereals i llegums. Tal com explica la història, les dones dels treballadors del port hi anaven el dia que arribaven els vaixells carregats de sacs de gra i llegum i aprofitaven per recollir els grans que queien a terra durant el transport de les mercaderies i utilitzaven aquest petitíssim botí per preparar la sopa. Actualment, ara que ja ha passat l’època de la fam i l’escassetat, la mesciùa es prepara de moltes maneres, algunes inclouen mariscos i peix, però els ingredients més bàsics són blat, mongetes, cigrons, de vegades blat sarraí, pebre acabat de moldre i oli d’oliva de la zona. Bàsicament, el que tenien a mà, però hem trobat pocs guisats tan bons i agraïts com aquest.

Continuem a Ligúria, o sigui que evidentment La Spezia té la seva versió pròpia de la focaccia; en aquest cas la recepta local es diu gizzoa, feta a base de salsitxa, i més contundent que altres receptes elaborades amb verdures. Ens recorda una mica a l’empanada. I finalment una mica de pasta! En aquesta zona els troffie són la pasta local, acompanyada de pesto, com era esperable. Torna a aparèixer la farina de cigrons, a falta de cereals; aquí en fan la farinata, un plat a base de farina de cigrons que més endavant es va popularitzar també al Piemonte i la Toscana. Aquesta recepta va arribar a l’Amèrica del Sud amb els immigrants italians, i en podem trobar moltes versions a l’Argentina i l’Uruguai, on es menja acompanyant la pizza i amb una copeta de vi moscat.

Els vins de la zona també són molt reconeguts. Destaquen els vins de Colli di Luni i de Colline de Levanto, que evidentment són perfectes per acompanyar els plats de la zona. El famós vi Sciacchetrà de les Cinque Terre amb denominació d’origen controlada té un color daurat amb reflexos d’ambre, una aroma intensa i persistent amb un deix d’albercoc, fruita seca i mel d’acàcies. Aquest vi és perfecte amb formatges picants i, en la seva versió de licor, amb galetes i pastes com els gattafin, pastissets fregits elaborats amb herbes aromàtiques.
Després de la nostra visita podem dir que La Spezia no només val la pena pels seus paisatges, sinó també pels seus sabors. I amb això acabem el recorregut per la Ligúria.

44.1024504, 9.8240826

La Spezia, Liguria

La Spezia (en italià Provincia della Spezia) és una província de la regió de Ligúria, a Itàlia. La capital és la ciutat La Spezia.

Població: 215.137 hab.

Superfície: 881 kmª