Piemont - L’origen d’Itàlia i la influència francesa
24
Jul

Piemont - L’origen d’Itàlia i la influència francesa

El Piemont és una regió que s’estén al nord-est d’Itàlia entre les muntanyes de la Vall d’Aosta, els Alps i els Apenins, per això el seu nom vol dir al peu de les muntanyes”. Està formada per mil dues-centes ciutats i poblets aproximadament, que tenen un lloc destacat en la història, ja que aquesta regió va donar lloc al naixement d’Itàlia tal com avui la coneixem.

Pel territori que avui es coneix com a Piemont hi van passar godes, bizantins, carolingis i sarraïns, fins que al segle XI la regió es va adherir al territori de Savoia. Des de llavors, el Piemont fou domini dels Savoia per intèrvals de temps. Durant llargs períodes, la regió es va dividir en nombrosos ducats i marquesats que lluitaven contínuament entre ells.

Al segle XVI van començar els enfrontaments contra els francesos i, finalment, al segle XVII, França va aconseguir ocupar el Piemont. Durant el segle XVIII es van continuar alternant les conquestes de la regió entre Savoia i França.

Després d’haver estat víctima d’invasions constants per part de francesos i austríacs, al segle XIX el Piemont es va convertir en la regió protagonista de la unificació d’Itàlia, i va liderar la primera Guerra de la Independència entre 1849 i 1861, en què va aconseguir expulsar finalment els austríacs. Aquí va néixer la idea de nació que va traçar el mapa cultural i polític d’Itàlia.

El polític piemontès Camillo Benso, comte de Cavour, fou l’ideòleg principal de la unificació italiana i va passar a ser cap de govern de la nova nació. El rei del Piemont Víctor Manuel II també va ser el primer rei d’Itàlia.

De totes les influències culturals presents al Piemont, sens dubte la francesa és la més visible avui dia. De França n’ha heretat la galanteria, el refinament i el perfeccionisme. I aquests mateixos atributs han deixat empremta a la cuina, on fins i tot els plats més senzills i tradicionals s’han anat sofisticant, tant en la recepta com en la presentació. El francès va ser la llengua oficial de la cort fins a mitjan segle XIX i la influència francesa va dominar les cuines de la cort fins a principis del segle XX.

Gràcies a la diversitat geogràfica, aquesta regió d’Itàlia ofereix moltes possiblitats agrícoles: blat de moro, civada, blat, ordi i avena es cultiven a la plana; als turons trobem la vinya i tot tipus de fruita i verdura, a la província de Novara, mentre que a Vercelli es produeix el 70 % de l’arròs d’Itàlia. A més, als rius muntanyosos del Piemont són abundants les truites i les granotes. Però si hi ha un producte estrella en aquesta regió tan rica, és sens dubte la tòfona blanca, una exclusiva raresa gastronòmica amb un preu que pot oscil·lar entre els 2.500 i els 5.000 € el kg.

També ve d’aquí una de les millors xocolates del món. De fet, tot i que molta gent no ho sap, va ser aquí on es van crear les primeres rajoles de xocolata dolça d’Europa i on es va inventar la xocolata amb avellanes.

Evidentment, no podem oblidar que el Piemont és la regió amb més tradició vinícola d’Itàlia i ofereix alguns dels vins de més prestigi. A més, gràcies a la pastura de les muntanyes, el Piemont és el millor productor de carn d’Itàlia i un dels més importants de mantega i formatge.

A la cuina piemontesa hi ha una combinació curiosa de plats rústic i pesats amb altres de lleugers i sofisticats d’influència francesa aristocràtica. Cada racó del Piemont té les seves especialitats i influències pròpies, en les quals s’ha barrejat la tradició amb la modernitat.

Podem veure la importància que aquesta regió dona a la cuina per la multitud de festivals gastronòmics que se celebren cada any en aquestes terres. Per als piemonteses, menjar és una experiència en ella mateixa, i es pot apreciar en només un dels seus sopars, en què la quantitat i varietat dels plats fan que acabar-s’ho tot sigui un autèntic repte.

Però si la cuina piemontesa es diferencia per alguna cosa de la resta és perquè aquí amb prou feines hi ha pasta, perquè històricament s’ha considerat un plat al qual recórrer simplement quan calia omplir l’estómac estalviant matèria primera i diners.

La riquesa gastronòmica del Piemont ens aporta molta informació per poder-ne parlar durant aquest viatge. Els seus pobles petits i les grans ciutats ens descobreixen una altra cara de la cuina italiana molt menys coneguda. Si volem començar a entendre’n els orígens i les influències, hem de començar sens dubte per la capital, Torí.

A la propera visita entrarem al detall de quins són els productes, plats i costums que descriuen millor la cuina piemontesa.

45.0522366, 7.5153885

Piamonte

El Piemont (en italià: Piemonte; en piamontès, occità i arpità: Piemont) és una regió nord-occidental d’Itàlia que forma part de l’Eurorregió Alps-Mediterrània. La capital és Torí. Limita al nord amb Suïssa (cantons del Valais i Ticino), a l’est amb la Llombardia, al sud-est amb l’Emília-Romanya (amb la qual comparteixen un límit de poc menys de 8 km), al sud amb Ligúria, a l’oest amb França (regió de Roine-Alps i Provença-Alps-Costa Blava), i al nord-est amb la Vall d’Aosta.

Població: 4.450.359 hab.

Superfície: 25,402 kmª