Vercelli: Arròs i granotes
28
Jun

Vercelli: Arròs i granotes

Pujant a la zona nord-oriental del Piemont, arribem a la província de Vercelli, una de les més antigues d’Itàlia. En aquest paisatge agrícola destaquen les planes extenses de població rural entre les valls del Po i Valsesia. El cultiu d’arròs s’estén pràcticament per tot el territori, de fet, Vercelli es considera la “capital europea de l’arròs”. Té un clima continental amb temperatures extremes que oscil·len entre los -10 a l’hivern i els 40 a l’estiu, i per l’evaporació de l’aigua dels arrossars, durant els mesos de més calor hi ha molta humitat.

Els primers assentaments a la província són de l’any 2000 aC, amb l’arribada dels primers ligurs. . Al segle V aC, els celetes es van establir en aquesta terra, i van fundar la capital homònima de la província, anomenada originalment Wercel, que significa ‘guàrdia dels celtes’. Després va pertànyer a la Gàl·lia, fins que l’any 89 aC es va unir a l’Imperi romà. Al segle IV va passar a ser seu episcopal. Després van conquerir-la llombards, francs, hongaresos, savoians, espanyols i francesos, fins que el 1814 Vercelli fou retornada als savoians. Finalment, el 1860 va passar a formar part de la Itàlia unificada. Actualment, la ciutat de Vercelli és una de les que representen millor el patrimoni artístic i arquitectònic del Piemont, amb un centre històric medieval emmurallat molt ben conservat. Una curiositat: Aquí hi ha un dels primers manuscrits que es conserven en anglès, el Vercelli Book, que data del segle X.

Vercelli sempre ha estat un centre agrícola i comercial important, a part de tenir una indústria tèxtil potent. S’hi respira tradició, i això es nota en la seva gastronomia saborosa, que actualment utilitza moltes receptes antigues. A l’Edat Mitjana els seus habitants elaboraven plats contundents per atendre els peregrins que travessaven les seves terres. Un d’ells és el salame dla doja, una espècie de salami fet amb carn de porc, cobert amb sagí, assaonat amb sal, pebre, all i vi negre, i madurat en un atuell anomenat doja. Quan els peregrins tenien algun tipus de dolència, se’ls oferien remeis naturals elaborats amb granotes, que en aquella època es consideraven beneficioses per a la salut. Des de llavors, en l’oferta gastronòmica de Vercelli trobem molts plats fets amb granotes: caldos, truites i el clàssic arròs amb granota de Vercelli. El Festival de la Granota que té lloc la primera setmana de setembre és perfecte per saber més coses de l’ús de les granotes en la gastronomia local.

A Vercelli, l’arròs té una llarga història. El fundador de la nació d’Itàlia, el comte de Cavour, va ser qui el 1866 va portar fins a les planes de Vercelli les riques aigües alpines, per mitjà d’un sistema d’irrigació de més de 80 km de longitud, conegut com el canal de Cavour, que avui encara funciona.

Al comte de Cavour li devem receptes com l’arròs a la piemontesa, cuit en un caldo de carn amb vi Barolo i bolets, i acompanyat de formatge ratllat i nou moscada. Tampoc podem oblidar el panissa, un risotto amb mongetes de salame dla doja,  llard i condimentat amb ceba, vi, sal i pebre. Per maridar aquest plat típic de Vercelli, recomanem un vi negre de cos mitjià, com el Barbera del Piemont.

A Vercelli tornem a trobar formatges fantàtics, como el caprino di rimella, un petit formatge de cabra molt fresc; el tumet, dolç i aromàtic, elaborat amb llet desnatada de vaca o el motta de Vercelli, assaonat amb les llavors del fonoll. Destaquem el Sargnon, una especialitat de la capital, un formatge fet amb trossos fosos de gorgonzola i altres formatges fermentats, que alhora es barregen amb alcohol i es deixen reposar un mes per acabar sent una crema deliciosa de sabor intens.

Entre els dolços més populars hi ha els bicciolani, unes galetes que es fan des de fa més de dos segles i molt especiades amb canyella, clau, vainilla, gingebre i coriandre. Es poden trobar a quasi tots els forns. Però com a postres estrella, la tartufata, un pastís de xocolata amb pa de pessic tou i nata, cobert amb làmines de xocolata.

Vercelli és molt més que arròs: és tradició amanida amb sabors únics i atrevits. També és famosa pels seus vins, les especialitats de raviolis... L’oferta gastronòmica és inesgotable i val la pena descubrir-la en persona. Una altra visita obligada d’aquesta sorprenent regió: el Piemont.

45.3202272, 8.4185735

Vercelli

Vercelli (en italià Provincia di Vercelli) és una província de la regió del Piemont, a Itàlia. La capital és la ciutat de Vercelli, i té 86 municipis.

Població: 176.829 hab.

Superfície: 2.088 kmª